PKTN
O
P
U
K
N
I
T
E

Biram & griješim - odgovorno donošenje odluka

Možemo li s povjerenjem donositi odgovorne i neovisne odluke? Što su nam izazovi? Jesmo li izazov sami sebi? Je li izazov izvan nas? Kako se možemo osnažiti? 

Socijalno emocionalna vještina odgovornog donošenja odluka jedna je od prisutnijih PKTN tema. Pristiglo je puno vaših razmišljanja i upita na temu kako donijeti pravu odluku, kako se nositi sa strahom od toga da ćemo donijeti lošu ili krivu odluku, kako se nositi s vjerovanjem ili osjećajem da svi (osim nas) lako i brzo donose odluke. Pričali smo o tome uživo na PKTN out Now: Fragmenti odrastanja u Zagrebu i pisali smo o tome kroz razne teme (Osobna odgovornost, (Ne) znam što hoću: o odlukama, Biti svoj – o vjerovanjima i utjecajima…).

Vještinu donošenja odluka, na neki način, sada podižemo razinu iznad vještina analize situacije te identifikacije i rješavanja problema (tome nas češće poučavaju, zar ne?), dodajemo im preuzimanje odgovornosti za vlastito ponašanje, etičnost i moralnost (što je OK i što nije OK za nas i za druge) te socijalnu odgovornost. 

Odgovorno donošenje odluka sposobnost je donošenja brižnih i konstruktivnih odluka o osobnom ponašanju i društvenim interakcijama u različitim situacijama. (CASEL*)

To uključuje sposobnost razmatranja etičkih standarda i sigurnosti, te procjenjivanja koristi i posljedica različitih odluka za osobnu, društvenu i kolektivnu dobrobit.

Specifičnije, CASEL navodi da je za odgovorno donošenje odluka važno imati i razvijati kapacitet za:

Naša posljednja ljetna radionica povezana je sa svim ranijim temama: koliko smo svjesni sebe, kako ulazimo u interakcije s drugima i stvaramo odnose, koliko smo socijalno svjesni i kako kontroliramo svoje ponašanje (i misli i osjećaje). Sve nam to treba da bismo mogli odgovorno donositi odluke. Stajati iza njih. Reflektirati iskustvo koje nam je donijela naša odluka. Reflektirati iskustvo svih onih na koje je ta odluka utjecala. Dozvoliti si mijenjanje svojih odluka, ako je potrebno, i ponovo preuzeti odgovornost za njih. 

Istražit ćemo zajedno gdje smo po pitanju odgovornog donošenja odluka. Možemo li s povjerenjem donositi odgovorne i neovisne odluke? Što su nam izazovi? Jesmo li izazov sami sebi (strah od pogreške)? Je li izazov izvan nas (roditelji, prijatelji, kolege… socijalni utjecaji)? Kako se možemo osnažiti? 

Pridružite mi se u srijedu, 29. lipnja, u 20 sati klikom na ovaj link.

* The Collaborative for Academic, Social, and Emotional Learning

Prijavi se na pktn newsletter

Uspješno ste se prijavili na naš newsletter
Oops! Something went wrong while submitting the form.
nastavi čitati

Brucoši, sretno!

Miranda
Profa, psihoterapeutkinja, obožava istraživanja
rastem, hrabrost