PKTN
O
P
U
K
N
I
T
E

Osobna odgovornost

Neki pripisuju tijek svog života vlastitim postupcima. Neki vjeruju da su njihovi životi oblikovani silama izvan njih, poput sreće, slučaja, sudbine ili moćnih drugih.

Neki od nas zauzimaju životno uvjerenje oblikovanja svog život, živeći proaktivno, vjerujući da imaju utjecaj na iskustva i ishode u svojim životima, tražeći rješenja, poduzimajući inicijativu, isprobavajući nova ponašanja. Tijek svog života pripisuju vlastitim postupcima.

S druge strane, neki od nas zauzimaju pasivniju ulogu uz uvjerenje da se život naprosto događa i da nekontrolirane, vanjske sile određuju njihovu budućnost. Često okrivljuju druge, prigovaraju i pronalaze isprike za svoje izbore i, posljedično, okolnosti u kojima žive. Vjeruju da su njihovi životi oblikovani silama izvan njih, poput sreće, slučaja, sudbine ili moćnih drugih. 

Mislim da prepoznajte u kojem životnom uvjerenju leži više osobne moći.

Rađamo se u kontekstima koje ne biramo: od tijela u kojima živimo do naših obitelji, gradova i država... Neki od nas već rano u životu budu izloženi mnoštvu izazova. Istina je da nemamo svi iste prilike. To ne možemo kontrolirati. Istina je, koliko god naš životni kontekst bio zahtjevan, da možemo kontrolirati naše izbore i postupke te time aktivno oblikovati svoj život. 

Osobna odgovornost najčešće se definira kao temeljno uvjerenje da ljudska bića biraju i kontroliraju svoje postupke i sudbinu.

Prihvaćanje osobne odgovornosti znači preuzimanje kontrole nad vlastitom percipiranom stvarnošću i prepoznavanje da je životni kontekst u kojem se upravo nalazimo posljedica naših odluka.  

Preuzeti osobno odgovornost znači preuzeti odgovornost za svoje misli, načine nošenja s osjećajima i djelovanje (ponašanje). Odgovorni smo za posljedice svojeg djelovanja (ponašanja) bile one dobre ili loše. Važno je hrabro stati iza svojih pogrešaka. I iz njih učimo!

Vjerujte, malo je pogrešaka koje ne možemo ispraviti.

Dopogrešaka koje su teško ispravljive, ili nepopravljive, vjerojatno je došlo zbog niza odluka koje smo donijeli, ne samo jedne. To si treba priznati i promatrati što nas je povelo tim putem.  Probati razumjeti sebe i ponovno preuzeti odgovornost za to što jesmo. 

Važno je prihvatiti da smo na trenutnom mjestu u svojim životima zbog odluka koje smo donijeli.  Naravno, za dijelove naših života koji su u našoj kontroli. Važno je imati na umu, pogotovo kada nas uhvati frustracija i jad oko toga kako život nije fer (a često nije), kada nam donese izazove koje ne možemo kontrolirati (poput gubitka, potresa, pandemije), opet smo mi ti koji donosimo odluke kako ćemo se nositi s osjećajima i situacijama koje su ispred nas. Tu imamo kontrolu. Imamo kontrolu nad time kako pokazujemo svoje osjećaje, kamo i na koji način usmjeravamo energiju koju naši osjećaji probude. U tom procesu pomaže ako možemo prepoznati što osjećamo (npr. ljutnju, ljubomoru, strah, tugu) i razumjeti otkuda ti osjećaji dolaze (što ih je potaknulo). To pomaže da se s našim osjećajima nosimo na zdrav način.  

Važno je sagledati svoj život kritički (ali nježno prema sebi) i provjeriti jesmo li u situacijama ili odnosima s kojima nismo zadovoljni preuzeli osobnu odgovornost ili smo na mjestu okrivljavanja. Okrivljavanje ili čak i osjećaj krivnje, može biti znak (ili čak strategija) izbjegavanja rješavanja problema.

Neki se problemi ne mogu riješiti bez ulaženja u zonu neugodnih osjećaja poput neizvjesnosti, frustracije, osjećaja gubitka.

Neka rješenja problema traže nošenja s burnim reakcijama drugih. To nije ugodno, znam. Međutim, ostajanje na poslu koji vas frustrira ili u odnosu koji nije zdrav za vas još je neugodnije i može imati dugoročne posljedice na vaš život, na vaše mentalno zdravlje. Važno je da smo dobro kako bismo se dalje razvijali, kako bismo dalje razvijali i održavali nama važne odnose. 

Prepoznavanje svojih potreba i njihovo zadovoljavanje na raznovrsne načine također spada u dio preuzimanja osobne odgovornosti. Baš kao i znanje o svojim osobnim granicama. Naša je odgovornost znati postaviti osobne granice: imati svijest o tome što nam je OK, a što nije OK  te to jasno komunicirati s drugima. Kada imamo jasnoću oko svojih osobnih granica, lakše kažemo da i ne u određenim situacijama. I sebi i drugima. Lakše preuzimamo osobnu odgovornost. I lakše brinemo o sebi. 

Naši će izbori i odgovornost utjecati na naš život, mijenjati ga, činiti ga boljim. Gotovo uvijek ima dijelova naših života koji bi mogli biti više naši kada bismo zaista preuzeli odgovornost za svoje ponašanje i odluke koje smo donijeli. Preuzimanje osobne odgovornosti važan je dio života. To je i izbor i vještina. Pomaže nam da se lakše integriramo u društvo u kojem živimo. Donosi nam i bolje odnose i poštovanje drugih.

Imajmo na umu kako je prihvaćanje osobne odgovornost proces. Budite nježni i suosjećajni prema sebi na putu preuzimanja odgovornosti za svoj život. Ustrajte. Vjerujete mi, isplati se. Taj nas put vodi prema razvoju našeg integriteta i autentičnosti, osjećaja samopoštovanja i samoučinkovitosti, prema kvalitetnijim odnosima s drugima. Vodi nas i putem osobne slobode. 

Literatura
Ross, C. E., & Mirowsky, J. (2013). The sense of personal control: Social structural causes and emotional consequences. In C. S. Aneshensel, J. C. Phelan, & A. Bierman (Eds.), Handbook of the sociology of mental health (pp. 379–402). Springer Science + Business Media. https://doi.org/10.1007/978-94-007-4276-5_19
Downing, S. (2008). On course: Strategies for creating success in college and in life. Boston: Houghton Mifflin Co.


Prijavi se na pktn newsletter

Uspješno ste se prijavili na naš newsletter
Oops! Something went wrong while submitting the form.
nastavi čitati

Brucoši, sretno!

Miranda
Profa, psihoterapeutkinja, obožava istraživanja
rastem, hrabrost