PKTN
O
P
U
K
N
I
T
E

Workshop: socijalno-emocionalne kompetencije (SEL)

Uložite u svoje socijalno-emocionalne kompetencije – prijavite se na besplatan proljetni ciklus u sklopu edukativnog programa PKTN SKILLS.

Kada pričamo s vama mladima, često pitate kako si pomoći, kako se osnažiti i bolje suočavati, kako biti dobro. Uslijed pandemijskih okolnosti, i sama osjećam posljedice življenja kod kuće i ima dana kada imam slična pitanja. Nisu mi uvijek ugodne grupe ljudi, teško se dosjećam rituala small talka, malo sam nezgrapna u odnosu s drugima, kao da mi je neka ranije prosječna razina komunikacije sada preintenzivna. I studenti mi opisuju da strepe od kontakata s drugima, nije im ugodno pričati pred publikom, sumnjaju u sebe i svoje sposobnosti, anksiozniji su i ne znaju kako bi se ponovno povezali.

S obzirom na okolnosti, PKTN stručni tim psihoterapeuta već duže vrijeme vrti ideje kako vas podržati i konkretnije od samih tekstova. Razgovarajući, odlučili smo krenuti od samih osnova.
Od ljepote kontakta sa sobom.
Od susreta s drugima.
Od dobrog življenja vlastitih potencijala gdje znamo upravljati svojim osjećajima, vremenom i energijom.
Od odgovornosti za zajednicu.
Od izbora i odluka.

Svima nam je potrebno utvrditi gradivo jer upravo je naš set ključnih socijalno-emocionalnih kompetencija - najvažnijih životnih vještina koje definiraju koliko imamo kapaciteta i koliko smo dobri ljudi - narušen u pandemijskim i traumatskim okolnostima.

Da bismo bili dobro, svi moramo znati dobro surađivati s drugima, biti svjesni sebe i imati stabilno samopouzdanje, biti odgovorni i etični te se prema drugima odnositi s poštovanjem.

Preciznije, opisujem temeljne socijalno-emocionalne kompetencije, karakteristike koje svi do neke mjere razvijamo i gradimo tijekom svog odrastanja, kroz naše interakcije sa svijetom, s članovima naše obitelji, s našim prijateljima, nekom grupom kojoj pripadamo. Riječ je o modelu koji u literaturi možete pronaći kao socijalno-emocionalno učenje (socio-emotional learning iliti SEL). Povijesno se razvio kao reakcija na pretjerano inzistiranje na kognitivnim sposobnostima i akademskim kompetencijama. Daniel Goleman 1995. godine objavio je knjigu Emocionalna inteligencija i započeo revoluciju! Nije dovoljno samo biti pametan, treba imati vještine koje omogućuju susret sa sobom i s drugima.

Model socijalno-emocionalnog učenja obuhvaća set raznih životno važnih kompetencija koje se (dobra vijest!) mogu i vježbati i naučiti:
1) svijest o sebi – obuhvaća vještine potrebne za razumijevanje sebe samih, vlastitih misli i stanja,
2) upravljanje sobom/samoregulacija – kako sa svojim emocijama, kako se regulirati, motivirati, postaviti i dostići pozitivne ciljeve,
3) vještine potrebe za uspostavljanje i održavanje pozitivnih odnosa s drugima,
4) vještine potrebne za donošenje odgovornih odluka te
5) svijest o drugima/društvena odgovornost – odnosi se na preuzimanje društvene odgovornosti, razvoj empatije, odgovornosti, etičnih i moralnih vrijednosti.

Ove nam vještine zapravo trebaju da bismo izgradili zdrav identitet, postigli zacrtane ciljeve, održavali kvalitetne i podržavajuće odnose. Ključne su i za poslovno okruženje jer upravo te kompetencije gledaju i poslodavci – često one čine razliku među kandidatima.

Riječ znanosti

Brojna svjetska i domaća istraživanja potvrđuju da ulaganje u socijalno-emocionalne kompetencije ima brojne pozitivne učinke. Ove su kompetencije temelj zdravog razvoja. Naime, značajno poboljšanje socijalnih i emocionalnih vještina povezuje se s manje depresivnih i anksioznih smetnji, boljim akademskim uspjehom i manjom stopom rizičnih ponašanja. Oni koji se osjećaju podržano na socijalno-emocionalnom planu lakše se nose sa stresom, upravljaju svojim ponašanjem kada su ljuti, osjećaju se prilagođenije i generalno imaju bolje mentalno zdravlje. Razni se programi socijalno-emocionalnih kompetencija smatraju prvim izborom kada razmišljamo o prevenciji problema mentalnog zdravlja. Razne svjetske, ali i domaće studije potvrđuju da sa sustavnim razvijanjem socijalno-emocionalnih kompetencija treba krenuti što ranije te na nacionalnoj razini uvesti SEL programe i u vrtiće i u škole. Kada imamo puno prilika za uvježbavanje tih najvažnijih vještina, tada one ne ovise samo o sreći naših okolnosti i našoj privatnoj situaciji. Zbog toga ulaganje u socijalno-emocionalne kompetencije ima potencijal i za smanjivanje raznih socijalnih nejednakosti.

Poziv na radionice

Ciklus proljetnih online radionica temeljenih na metodi socijalno-emocionalnog učenja u sklopu edukativnog programa PKTN SKILLS počinje u srijedu, 25. svibnja. Riječ je o ukupno pet interaktivnih radionica koje se pojedinačno odvijaju srijedom, od 20 do 21.30. Sudjelovanje je besplatno.

Radionice će voditi PKTN stručnjaci koje imate priliku upoznati te dobiti alate za osnaživanje svojih kapaciteta. Kroz teme vas vodimo ovim redom:

  1. Mihael Kozina: TKO SAM? - svijest o sebi, 25. 5. u 20h (prijava: https://forms.gle/Q16rqMYbdaidwuMNA)
  2. Dušanka Kosanović: JA&TI - vještine u odnosima, 1. 6. u 20h (prijava: https://forms.gle/qLjSZWhvydhV7n7n6)
  3. Miranda Novak: U TVOJIM CIPELAMA - socijalna svijest, 8. 6. u 20h (prijava: https://forms.gle/62cppBAxJ9miZoy17)
  4. Josipa Mihić: UNUTARNJA NAVIGACIJA - upravljanje sobom, 15. 6. u 20h (prijava: https://forms.gle/3xZWUCsaQRk3kLmQ9)
  5. Martina Ferić: BIRAM&GRIJEŠIM - odgovorno donošenje odluka, 29. 6. u 20h (prijava: https://forms.gle/UJg156z5ajQG2j3v9)

Prije svakog susreta moći ćete čitati najvani tekst o SEL temi nadolazeće radionice.

KAKO SUDJELOVATI?

Radionica će biti interaktivnog karaktera te kombinirati iskustvene vježbice, teorijski okvir i nalaze istraživanja. Prijavite se za sudjelovanje tako da pratite poveznicu kod svake teme. Možete sudjelovati samo u jednom terminu koji vas zanima ili se prijaviti za sve teme. Veselimo se susretu!

POVEZNICA ZA RADIONICE

https://us02web.zoom.us/j/9349414057?pwd=VjYrTlU4eWJDRlp3Q2RnTW13WFhEdz09

Meeting ID: 934 941 4057

Passcode: 12345

Prijavi se na pktn newsletter

Uspješno ste se prijavili na naš newsletter
Oops! Something went wrong while submitting the form.
nastavi čitati

Brucoši, sretno!

Miranda
Profa, psihoterapeutkinja, obožava istraživanja
rastem, hrabrost