PKTN
O
P
U
K
N
I
T
E

WORKSHOP: SEL 2 (socijalno-emocionalne kompetencije)

Uložite u svoje socijalno-emocionalne kompetencije – prijavite se na besplatan jesenski ciklus radionica u sklopu edukativnog programa PKTN SKILLS.

Odrastanje je kompliciran i repetitivan proces. Nije ni čudo – u relativno kratkom razdoblju moramo prožvakati dva velika zalogaja – što sa sobom i što s drugima, dok istovremeno razmišljamo o obrazovanju, karijeri, prijateljstvima, zaljubljujemo se, postajemo seksualno aktivni. Sjećam se sebe, taman sam mislila da sam skužila i uhvatila ritam, kadli, eto me opet, na istom mjestu, trčim novi krug. 

Pa kako me to još muči?
Nisam li to trebala staviti iza sebe?
Mogu li kontrolirati sve te osjećaje?
Kako da isključim te misli?
Kako to drugima polazi za rukom?
Što ako sam se osramotila?
Koju odluku donijeti?

PKTN smo i pokrenuli vođeni idejom da se odrastanje treba demistificirati – zaista je teško postajanje odgovornim i samostalnim čovjekom. To je idealno vrijeme da zapnemo: 16,3% mladih u Europi u dobi od 11. do 19. godine ima dijagnosticiran neki mentalni poremećaj. Polovica te brojke odlazi na anksiozne i depresivne smetnje. Nakon pandemije, 19% mladih u dobi od 19. do 24. godine u međunarodnoj je studiji Unicefa i Gallup agencije izjavilo da se često osjećaju depresivno i bezvoljno. Uz sve navedeno, brojne studije prije Covida pokazale su da se barem polovica mladih često osjeća usamljeno te ponekad imaju osjećaj da nemaju s kime popričati.

Ako vam je trenutno teško razdoblje – velike su šanse da je s vama sve u redu i da je dio te boli razvojan. Naporno je, bljakasto i nemušto, koliko god je i oslobađajuće, lijepo i uzbudljivo. Toliko je čovječno zapeti, poslagivati svoja iskustva i tražiti podršku da se razvijemo i na novi način upoznamo sebe. Ne samo da je to ljudski, nego i apsolutna nužnost, ako želimo biti svoji. Odrasli često ne priznaju da taj proces nije nikad gotov i da u bilo kojoj fazi života redefiniranje može krenuti iznova! S tim da još nisam ni krenula o tome da vlastita propitivanja budu još veća kada su potaknuta ratnim prijetnjama, nuklearnim katastrofama i klimatskim kataklizmama.

Dok se tako pitate krucijalna životno važna pitanja, mi smo ovdje da navijamo za vas i da vas ohrabrimo da je okej malo lutati. Kako bi taj proces išao lakše, svima nam treba podrška i pomoć, naš čopor i neki naši rituali brige za sebe. Zato PKTN nastavlja s jesenskim SEL 2 radioničkom ciklusom u sklopu edukativnog programa PKTN SKILLS. Dobro mentalno zdravlje vježba se kroz proces mentalne higijene – tako da odvajamo vrijeme za sebe, pokušamo se suočiti s mukicama koje imamo, tako da pričamo i isprobamo nešto novo.

Kao što smo vam već pisali u najavi prvog ciklusa, na našim radionicama krećemo od modela koji je poznat kao socijalno-emocionalno učenje (socio-emotional learning iliti SEL). Model socijalno-emocionalnog učenja obuhvaća set raznih kompetencija koje su životne vještine na kojima se temelji naša stabilnost. Stresora u životu bit će jako puno, a ako imamo bolju sliku o sebi, bolje odnose s drugima, znamo kako postići cilj i donijeti dobru odluku za sebe, a istovremeno želimo biti aktivni građani, bit ćemo spremniji na sve što život nosi. Riječ je o cijelom spektru kompetencija koje djeluju zaštitno u raznim životnim situacijama i nismo svi jednako dobri na raznim dimenzijama: 
1. svijest o sebi – obuhvaća vještine potrebne za razumijevanje sebe samih i upravljanje vlastitim emocijama,
2. upravljanje sobom/samoregulacija – kako se motivirati, postaviti i dostići pozitivne ciljeve,
3. vještine potrebne za uspostavljanje i održavanje pozitivnih odnosa s drugima,
4. vještine potrebne za donošenje odgovornih odluka te
5. svijest o drugima/društvena odgovornost – odnosi se na preuzimanje društvene odgovornosti, razvoj empatije, odgovornosti, etičnih i moralnih vrijednosti. 

Poziv na radionice

S jesenskim online ciklusom radionica SEL 2 krećemo od 28. rujna te vam nudimo jednu interaktivnu radionicu na tjednoj bazi, srijedom od 20 do 21.30 h. Sudjelovanje je besplatno.

Online radionice vodit će PKTN stručnjaci pa ih imate priliku i upoznati i dobiti nešto za sebe. Vodimo vas ovim redom kroz teme:

  1. Mihael Kozina: AUTENTIČNOST – svijest o sebi 2, 28.9. u 20h - prijava: https://forms.gle/joLc7dEYuHKV1iBVA 
  2. Josipa Mihić: POSTAVLJANJE CILJEVA I PLANIRANJE – upravljanje sobom 2,  5.10. u 20h -  prijava: https://forms.gle/vJhUU1MXS4DewUZw8 
  3. Dušanka Kosanović: KOMUNIKACIJA - vještine u odnosima 2, 12.10. u 20h - prijava: https://forms.gle/4bLZUfG2yxYBDUdx7 
  4. Miranda Novak: ODGOVORNOST - socijalna svijest 2, 19.10. u 20h - prijava: https://forms.gle/XAtozGf44wbkK5Ay5 
  5. Martina Ferić: ODLUČIVANJE - odgovorno donošenje odluka 2, 26.10. u 20h - prijava https://forms.gle/P366ybNkcTqgVWDA6 

Prije svake radionice stručnjaci će pripremiti tekst na tjednu temu koji će najaviti samu radionicu te vam dati i pregled teorijskih te psihoterapijskih spoznaja o temi za promišljanje prije samog susreta.

KAKO SUDJELOVATI?

Online radionica bit će interaktivnog karaktera te kombinirati iskustvene vježbice, teorijske postavke i nalaze istraživanja. Nama voditeljima važno je da svi prijavljeni imaju uključene kamere i budu spremni podijeliti svoje dojmove. 

Možete se prijaviti na sve radionice ili sudjelovati samo u onima koje vas zanimaju, ispunjavajući prijavu klikom na link pored radionice. Teams poveznica bit će ista za sve radionice, no ponovit ćemo tu informaciju pri objavi svakog najavnog teksta.

Veselimo se susretu!

__________________________________________

Microsoft Teams meeting

Join on your computer, mobile app or room device

Click here to join the meeting

Meeting ID: 360 253 163 770
Passcode: aJSvxd 

Download Teams | Join on the web

Prijavi se na pktn newsletter

Uspješno ste se prijavili na naš newsletter
Oops! Something went wrong while submitting the form.
nastavi čitati

Brucoši, sretno!

Miranda
Profa, psihoterapeutkinja, obožava istraživanja
rastem, hrabrost