PKTN
O
P
U
K
N
I
T
E

Veze: svađamo se

Izbjegavanje, deranje, dugo zamjeranje pa erupcija svega što ste pomeli pod tepih, konstruktivan razgovor, izolacija, pretvaranje da je sve u redu? Smatrate da se sretni parovi ne svađaju? Bojite li se svađa jer strahujete da to znači katastrofu i da će konflikti nužno dovesti do prekida odnosa? Možemo li naučiti kako se kvalitetno svađati?

Sharon Mollerus, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Nakon zaljubljenosti – mjesta razlika 

Vjerujem da vam je svima poznato idilično vrijeme početne zaljubljenosti: potpuna usmjerenost na partnera ili partnericu, tisuće leptirića u trbuhu prije svakog dejta, bjesomučno dopisivanje, smješkanje na svaku (možda ne baš tako dobru) foru, želja za provođenjem svakog trenutka zajedno i – možda najizraženije – promatranje partnera kroz ružičaste naočale. Na početku svake veze usmjereni smo na traženje sličnosti i povezanosti, a nekada možemo imati i osjećaj potpune slijepljenosti s novim partnerom, kao da smo jedno biće bez ikakvih razlika. Baš kao što piše gestalt psihoterapeut Dave Mann: When we fall in love, we fall from ourselves into the other.

Zaljubljenost je prekrasno stanje o kojem se s razlogom snimaju filmovi, pišu pjesme i slikaju umjetnička djela. Isto tako, zaljubljenost s vremenom prolazi jer se hrani nepoznatošću i istraživanjem nove osobe, što se nužno smanjuje s mjesecima upoznavanja i jačanja sigurnosti.

Evolucijska antropologinja Helen Fisher navodi da hormonalni koktel romantičnog osjećaja ne traje dulje od nekoliko godina. 

Nepoznato je uzbudljivo, fascinantno, zanimljivo i privlačno. Poznato otvara prostor za međusobne razlike, a samim time i potencijalne svađe u vezi. 

Znam da sam sad uvela težak pojam – svađanje u vezi – koji kod većine nas izaziva reakciju odbijanja. Zapitajte se što mislite o svađanju u vezi? Kako inače rješavate konflikte u drugim odnosima (prijateljskim, obiteljskim, poslovnim)? Koje metode koristite – izbjegavanje, deranje, dugo zamjeranje pa erupcija svega što ste pomeli pod tepih, konstruktivan razgovor, izolacija, pretvaranje da je sve u redu? Koje asocijacije vežete uz riječ konflikt? Možda se bojite svađa jer strahujete da to znači katastrofu i da će konflikti nužno dovesti do prekida odnosa? Možda smatrate da se sretni parovi ne svađaju? Na čemu temeljite svoje stavove o konfliktima? Gdje ste to naučili?

Općenito kao društvo izbjegavamo otvoreno razgovarati o svađama u partnerskim odnosima, vežemo uz to snažan osjećaj srama i strah od osuđivanja okoline. I sama sad primjećujem, dok pišem ovaj tekst, kako se pitam je li ovo previše intimno i što će naši prijatelji misliti ako pročitaju kako se dečko i ja svađamo. Nepričanjem o tome pridonosimo ideji da se dobri parovi nikada ne svađaju, što je potpuno nemoguće. Ako smo s nekim u dugogodišnjoj vezi, nemoguće je da nikada nismo došli na mjesto razlike. A ako se zaista nikada ne svađamo, ogromne su šanse da jedna strana prešućuje sebe i ono što joj smeta. Svako mjesto razlike u odnosu (od izbora ručka za idući dan do odluke o braku) potencijal je za konflikt jer nas dovodi na suprotne strane problema. Važno je ono što radimo kad uočimo razliku i kako se ponašamo tijekom konflikta.

Svi se parovi svađaju, samo je pitanje na koje načine i koliko je to razorno za njihov odnos. 

Kako sam se naučila svađati 

Dečku i meni trebalo je nekoliko godina da naučimo odgovor na ovo pitanje za milijun dolara, cijeli niz pokušaja i pogrešaka, mukotrpnih rasprava i razmišljanja o tome koji me niz životnih odluka doveo u ovu situaciju.

Naši pristupi konfliktu dijametralno su suprotni: on odbija razgovarati i želi izbjeći sukob dok ne bude manje ljut, dok ja pošto-poto, odmah sad, želim riješiti sve prepirke.

Pretpostavljam da možete zamisliti kako je to izgledalo – on koji se automatski izolira i ja koja ulažem svu energiju u to da ga vratim nazad. Sa svakim trenutkom oboje smo sve više frustrirani, ljuti i neshvaćeni. Svako inzistiranje na tome da je baš naš način sukoba ispravan povećava kilometre u međusobnoj udaljenosti, sve dok se ne nađemo na suprotnim planetima. A zamislite samo koliko glasa moramo poderati kako bi nas čuo netko tko živi na Saturnu. 

Za kvalitetnu svađu najvažnije je dobro poznavanje sebe i strahova s kojima ulazimo u konflikt. Moj je najveći strah  da ne želim ostati sama u sukobu i da svako njegovo povlačenje tumačim kao odlazak od mene i od nas, kao prekid odnosa. Njegov je najveći strah da svađanje znači da očito nismo dobar par jer se sigurno ne bismo svađali da jesmo. Oboje smo u konflikte ulazili s vlastitim naučenim obrascima i idejama o tome što znači svađa, kako to tumačimo i kakve to posljedice ima na naš odnos. 

Trebalo nam je puno vremena, truda i beskrajnih razgovora, ali mogu reći da se danas bolje svađamo. On uspije izdržati neugodu konflikta i ne osudi nas automatski na propast, a ja uspijem stati na loptu i izdržati svoj strah da ako nešto ne riješimo odmah, nikada ni nećemo. Jasno je vidljivo da u pozadini oboje imamo isti strah: svađanje će nas dovesti do kraja odnosa. Činjenica da smo oboje toga svjesni pomaže nam da s namjerom uložimo dodatnu energiju kako bismo sačuvali odnos do kojeg nam je stalo.   

Kako se bolje svađati:

Literatura
Mann, D: (2010) Gestalt Therapy: 100 Key Points and Techniques. Routledge, Taylor & Francis Group. 
Perel, E. (2020) Parovi u zatočeništvu. Vorto Palabra, Zagreb.

Prijavi se na pktn newsletter

Uspješno ste se prijavili na naš newsletter
Oops! Something went wrong while submitting the form.
nastavi čitati

Brucoši, sretno!

Miranda
Profa, psihoterapeutkinja, obožava istraživanja
rastem, hrabrost