PKTN
O
P
U
K
N
I
T
E

Ljetne refleksije: umijeće odmaranja

Koliko uložimo u odmor, toliko ćemo se i odmoriti.

Opuštate li se najbolje uz aktivni odmor? Ili se najbolje opuštate uz knjigu na plaži? Sami, uz nekoliko najbližih ljudi, u većoj grupi? Na pomalo pustima mjestima ili mjestima koja pružaju mnoštvo opcija? Na jednom mjestu duže vrijeme ili mijenjajući mjesta odmora? Ljeto je svakako vrijeme upuštanja u suptilnu umjetnost odmora.

Istraživači i stručnjaci odmor definiraju kao fiziološko stanje tijekom kojeg naša urođena borba ili bijeg reakcija na stres ili simpatički živčani sustav popušta u korist opuštenijeg stanja. Naši se otkucaji srca i krvni tlak snižavaju, tijelo se opušta (prvo ćemo to osjetiti u ramenima). Odmor i opuštanje iznimno su važni za našu dobrobit. To je vrijeme oporavka i rasta. Naši i fizički, i emocionalni, i kreativni potencijali tada se razvijaju i jačaju. Na neki način, odmorom se unapređujemo.

Da bismo se opustili i odmorili, potrebno je dopustiti si eksperimentiranje s tim iskustvom. Uložiti napor u prepuštanje trenutku i uživanje u opuštanju (odmoru). Osvijestiti taj trenutak: kada i kako osjećamo opuštenost, zadovoljstvo, kada i kako osjetimo da nam se pune baterije i vidjeti kako nam ide. Prvo će vrijeme naš um, iz pozadine, probijati s temama koje su ostale nezavršene, nerazjašnjene. Ustrajmo ako opuštanje ne ide iz prve. Kvalitetan san (osam sati bez ometanja!), šetnje, bivanje u prirodi i detox od socijalnih mreža također pomaže.

U ljudskoj je prirodi da budemo produktivni, da stvaramo. Zato nam je ponekad teško prihvatiti da je OK da ne radimo ništa. Za sve one koji pri pomisli da nisu produktivni osjećaju nelagodu i krivnju, važno je zapamtiti da i odmor zahtijeva od nas ulaganje (i to je posao). Da bismo se odmorili, potrebno je uložiti i energiju i vrijeme u proces opuštanja i odmor. 

Možda se čini kontradiktorno, no koliko uložimo u odmor, toliko ćemo se i odmoriti. 

Opuštanje je svojevrsna vještina i ako je ne koristimo često, može potrajati njezino ponovo savladavanje.

Završavanje zaostataka tijekom ljetnog odmora nije dobra ideja ako se zaista želimo odmoriti. Maštamo o tome kako ćemo u vrijeme ljetnog odmora biti produktivni (završiti nešto, napokon razraditi ideju koja nam je u glavi već mjesecima). Obećavamo si da nećemo multitaskati. Istina je da maštamo upravo o  multitaskingu. Opustit ćemo se i neke poslove (usput) pozavršavati?! Nećemo! Odmor zahtijeva naš fokus i predanost

Završavanje poslova i razrada novih ideja bit će brža i kreativnija s odmorenim umom i tijelom. 

 Stanite na trenutak, osjetite se i nađite svoj način odmaranja. Bez krivnje. Vjerujte, to je najbolji način za istinski odmor i potpuno punjenje baterija

 

Prijavi se na pktn newsletter

Uspješno ste se prijavili na naš newsletter
Oops! Something went wrong while submitting the form.
nastavi čitati

Brucoši, sretno!

Miranda
Profa, psihoterapeutkinja, obožava istraživanja
rastem, hrabrost