PKTN
O
P
U
K
N
I
T
E

Doma za Božić

Negdje sam već znala da je moj nedolazak obiteljski skandal par excellence, već s prelaskom kućnog praga osjetila sam da se o meni puno pričalo. Povrijedila sam sve usmene regule i zakučasta obiteljska pravila te započela život izvan blagdanskih zakona.

Prvi put u životu s obiteljskog sam Božića izostala pri kraju fakulteta. Otputovala sam kod prijatelja u inozemstvo. Ispostavilo se da prijatelj i ja imamo neku kemiju i to mi je putovanje obilježilo iduću dekadu. Sjećam se svog zažarenog lica (znate ono dok vam krv stalno udara u glavu!), dugih noćnih razgovora, dokumentaraca koje smo gledali, odsjaja beskrajnog snijega koji je padao i šarenih rukavica koje sam kupila. Bilo mi je toliko svemirski da sam samo produžavala vrijeme boravka. Sav sam vlastiti novac uložila u to putovanje i kupovanje sitnica za sebe tamo pa sam putem nekako spontano odlučila da ovaj put ukućanima donosim samo simbolične znakove pažnje. Kad sam se vratila, Božić je u Hrvatskoj već završio. Kuće sam se dočepala popodne, mislim 29. 12., nakon sigurno osam sati vlaka. Stigla sam izmorena, no iznutra nekako drugačije posložena i mirna. Primili su me mlako. Poklon za mene bio je ispod bora, one moje sitnice primili su hladno, a mama danima sa mnom nije normalno pričala. Nije ništa govorila, no sve mi je bilo jasno - bila je povrijeđena i ljuta. Negdje sam već znala da je moj nedolazak obiteljski skandal par excellence, već s prelaskom kućnog praga osjetila sam da se o meni puno pričalo.

Povrijedila sam sve usmene regule i zakučasta obiteljska pravila te započela život izvan blagdanskih zakona.

Mnoge se mame svake godine ubijaju da sve za blagdane bude savršeno. To je primaran princip te srednje generacije: the Mama rinta, čisti, redi, peče brdo kolača, sprema nekoliko sljedova jela. Tako nas majke vole: paze da su svi ukrasi na mjestu, aranžiraju stolove, kupuju poklone, nastoje da sve bude savršeno dok nas okupljaju oko obiteljskog stola.

I onda se putem osjete zanemareno, posvađaju se s tatom, ponekad čak i rasplaču dok ljuto gule krumpir za francusku salatu i namjerno lupaju loncima da nam pokažu koliko se za nas žrtvuju. U raznim je domovima za blagdane nerijetko napeto i kroz tu se atmosferu treba probijati kao kroz neku gadno ljepljivu opnu. Tek sam negdje u tridesetima shvatila da je iza tolikog truda raznih majki ustvari njihova potreba da konačno dođu na red i budu na prvom mjestu. Ta potreba često ostaje nedostižna jer to nikada nisu izgovorile, nego su, sasvim suprotno, nastavile udovoljavati drugima.

Mnogi se očevi za blagdane i obiteljska okupljanja ponašaju po muškom kodu – uglavnom žele da se stvari rade kako je red i kako se očekuje – bez kompliciranja, propitivanja, stava, primisli. Razni očevi ne govore puno i vrlo rijetko kupuju božićne darove. Odlaze u nabavku, s ponosom nabijaju borove na stalke, no uglavnom nisu ti koji se okupljaju oko kićenja. Ako ih i preplave emocije, to pregrizu sa sobom, u kupaonici, daleko od ičijih pogleda. Tako nas očevi vole: kroz obavljanje poslova, držanjem reda i pravila, predvidljivošću. To im daje osjećaj sigurnosti, bez dijeljenja emocionalnog, to uglavnom nije njihova domena.

Kada u takvim muško-ženskim postavkama djeca pokušaju napraviti neki korak prema sebi i nešto birati, često ih roditelji smatraju sebičnima, baš kao i mene na početku ove priče. Te blagdane nisam zadovoljavala ničije potrebe, pokušavala biti ispravna ili u skladu. Slušala sam sebe, stajala hrabro s činjenicom da će se moji naljutiti i pitala se što osjećam iznutra. To me je biranje sebe dovodilo istovremeno i do unutarnjeg mira i do ushita novih mogućnosti. Sasvim nov i potreban osjećaj, u kojem vrlo rijetko kao društvo podržavamo mlade, a to je nužno jer je naznaka prvih koraka separacije. Ako koji roditelj trenutno čita: iako će vas neki od postupaka vaše djece sigurno povrijediti, pokušajte barem potajno u sebi naći mjesto na kojem vas veseli to što vaša djeca postaju svoja.

Nekako ne ide drugačije – učimo biti svoji i pritom je malo vjerojatno da se baš nitko ne naljuti i da nikog ne povrijedimo.

Umjetnost života je napraviti to što bezbolnije, no čini mi se, kad krenemo pratiti tu svoju nit postojanja, kao da si ne možemo pomoći i odustati od sebe, čak i ako mamu i tatu boli. To je važan korak i treba ga izabrati, roditeljima i blagdanima unatoč.

Znak je zdravlja i autonomije – krajem adolescencije ustvari trebamo simbolično prestati biti njihova djeca i polako postajati svoji ljudi.

Za dio nas koji živimo dalje od obitelji, blagdani tako često postaju dilema biti ili ne biti. Kad bolje razmislim, ponekad se i sama putovanja roditeljima pretvore u tu liniju hoda na prstima – kako biti sa sobom, a biti ili (p)ostati dio. Je li to uopće moguće? Ta je tema tako kompleksna da je velika kao život! U obiteljskim kućama, za vrijeme studentskih vikenda, ljetnih praznika, Božića, Uskrsa, rođendana, raznih okupljanja… vrijeme drugačije teče.

Čete studenata imaju dojam da vode dva života: svoj vlastiti, u kojem slobodno dišu, i onaj obiteljski, čija je stvarnost puna zečjih rupa koje vode u nerazumijevanje, osjećaj nevidljivosti i gubitak energije.

Ako se u ovome prepoznajete – ne mogu obećati sretno rješenje. Svaki je odlazak ustvari odluka i izbor. I izgleda otprilike ovako… nešto te tjera da ideš doma, sanjaš o Božiću, kolačima, maminoj purici i sarmi, kupuješ darove, pakiraš, žuriš na put, nadaš se toplini, razmišljaš kako im ugoditi. A onda kod kuće… dođeš sa svojom stvarnosti, svojom istinom, novim iskustvima, čežnjama, no već za prvom žlicom obiteljske juhe tvoji pričaju o susjedima, tračaju rodbinu, spominju nekog klinca iz mjesta koji će postati otac prije dvadesete, o nekoj tvojoj iz razreda kojoj ne ide na faksu. Pokušavaš pratiti, no točno znaš gdje će zapeti. Mama uglavnom obitava u kuhinji i teško ju je uhvatiti. Tata vodi razgovor, no nemušto i opće. Sjediš za stolom i osjećaš taj jaz – ponekad tako jako da bi iskočio iz kože.

Govoriš mami da sjedne, tati pokušavaš odgovarati osobno. Kreneš, pokušavaš, no negdje te putem zadesi praznina u trbuhu. Osjećaš da ste se promašili. Tvoja te božićna mama i tvoj te božićni tata vole, znaš to, bez sumnje, no pitanje je koliko te poznaju. I oni su gonjeni dužnošću i ulogom, jako im je teško biti onakvi kakvi zaista jesu. Drugačiji ste i to boli. Čak i na Božić.

P. S.

1. Sve što pišem nije garancija da će doći blagdani tijekom kojih ćete ići svojim putem i nećete misliti o svojima. Blagovanje s našom obitelji utrlo je put svim budućim Božićima, da ih se sjećamo – s radošću, melankolijom, sjetom... ili kao lajtmotiv za onu – što ću ja drugačije. Bez obzira na obiteljski pritisak, smijete razmisliti o tome što vi volite i što vama odgovara i nema ništa loše pokušati tražiti to za sebe. Nemojte ovo iskoristiti kao alibi za vlastitu sebičnost – čak i ako ste drugačiji, nitko od dvije strane nije bolji ili vrjedniji.

2. Ako je zahtjevno, razmislite želite li s obitelji provesti dio Badnjaka ili Božića. Razmislite koji biste dio voljeli provesti u svom aranžmanu, radeći stvari koje vas raduju i koje vam znače. Ako je baš jako u neskladu s vama, posve je u redu pauzirati obiteljski Božić i napraviti svoj. Kupovina vlastite jelke može biti oslobađajuća!

3. Kada su obiteljski rituali u pitanju, jako je teško istovremeno birati sebe i u isti mah dobiti odobravanje roditelja. Velike su šanse da će se ili mama ili tata naljutiti i stvari shvatiti osobno. Važno je znati da možemo preživjeti neodobravanje roditelja. Još važnije, obje će strane preživjeti i idući će put biti lakše.

4. Zapamtite negdje da su i naši roditelji opterećeni osjećajem dužnosti. Njima u obranu, nudim razumijevanje - uglavnom ih nitko nije naučio kako biti intiman u komunikaciji i kako se osloboditi dužnosti i moranja. Često odrasli nisu svjesni da i svoji mogu biti odgovorni, tj. da su i odgovorniji prema svima kad sebe uzimaju u obzir.

5. U geštalt terapiji postoji jedan proces koji se zove informirano odgovaranje – otprilike opisuje razgovor sa samim sobom u kojem: 1) čujemo svoje potrebe i podržavamo se da ih ostvarimo, 2) čujemo okolinu i zahtjeve okoline, 3) ponovno provjeravamo sa sobom što nam se javilo vezano uz sve informacije izvana te 4) pravimo svjestan unutarnji izbor i donosimo odluku: koliko ja, koliko okolina. Izbor u svakoj situaciji može biti potpuno drugačiji.

6. Ukoliko ste se prepoznali u tekstu koji ste pročitali, izbore u vezi svojih roditelja i blagdana mudro je učiniti s punom sviješću i s puno samopodrške. Ako je moguće, pronađite komad obiteljske priče u kojem možete uživati ili se osjećati ugodno, a za ostale se dijelove pripremite. Pomaže da znamo što možemo i što ne možemo očekivati, tako se manje razočaramo.

7. I na kraju: oslobođenje od očekivanja o idiličnim blagdanima može biti od pomoći. Obitelji su messy, zahtjevne, složene, u svom kodu. Ponekad je uspjeh sve to pregurati bez sukoba i svađa, uz pošiljku kolača, meseka i francuske za zagrebačke crne dane.

Prijavi se na pktn newsletter

Uspješno ste se prijavili na naš newsletter
Oops! Something went wrong while submitting the form.
nastavi čitati

Brucoši, sretno!

Miranda
Profa, psihoterapeutkinja, obožava istraživanja
rastem, hrabrost