PKTN
O
P
U
K
N
I
T
E
kolumna

Ajde više!

koja je tvoja pukotina?

rastem, osjećam

Moć ranjivosti

Piše
Martina

Onaj osjećaj koji nas preplavi kada izađemo iz zone sigurnosti, kada se upustimo u neka nova iskustva kojih smo se do sada bojali i čije ishode ne možemo kontrolirati. Taj osjećaj nije ugodan, znam. I naša je prirodna reakcija izbjeći ga. No, znate što? Život je pun situacija ispunjenih neizvjesnošću.

kolumna

Ne moram biti main character

Piše
Karla Perica

Sadržaj kojim se predstavljamo na Instagramu nikad ne može biti u potpunosti autentičan jer objavljivanje vlastitog života podrazumijeva jednu fabriciranu stvarnost, performativnu autentičnost za publiku koju nastojimo nasmijati, impresionirati ili učiniti ljubomornom. Gdje drugdje pronaći bolji teritorij za transformaciju sebe u glavnog lika?

Video priče

Preživiš, a ni ne znaš da si preživio — družili smo se sa Sarom Pukanić

Piše
Judita

Sara Pukanić ove je jeseni upisala svoj drugi fakultet - MA fotografije na ADU u Zagrebu. Na njezinim su fotografijama uglavnom žene, a njezine su žene nježne, snažne, samopouzdane, sirove, realne i kao takve brišu granice podrazumijevajuće ženskog. Sara odrasta sama od srednje škole - njezina je samoća velika pa možda zato i Sara djeluje toliko velika. Ona je jedna od onih najhrabrijih osoba koje ne znaju da su hrabre. Kada ste s njom u prostoriji, osjećate se kao da je sve moguće, lako i - preživljivo.

No items found.
kolumna

Dobra u svemu, stručna ni u čemu

Piše
Karla Perica

Kao što je slučaj sa skrolanjem po Netflixu, u nadi da ćemo nabasati na nešto zanimljivo i vrijedno gledanja, tako sam i u vlastitim nastojanjima da od sebe nešto napravim ostala paralizirana izborom. Od toliko opcija ne uspijevam odlučiti se samo za jednu. I na kraju ništa ne odabirem. Ostajem na nuli.

rastem, samostalnost

Abeceda adolescencije: tko sam ja?

Piše
Miha

Sjećam se sebe, bilo mi je potpuno prirodno kao srednjoškolcu samostalno putovati i imati pravo samostalno odlučivati koliko ću ostati vani s prijateljima, s kime ću se družiti i što ću raditi. Istovremeno, imao sam i jasnu potrebu da me se zaštiti od odraslog svijeta i egzistencijalnih briga, da se netko pobrine i ostvaruje moje želje. Uglavnom, preuzimanje odgovornosti za vlastiti život išlo mi je nešto teže.

Video priče

FIXER - 05 5rinja

Piše
Judita

Otišli smo na izlet s ekipom prijatelja iz Petrinje. Zaljubili smo se u način na koji vide i lijepe svoje pukotine.

kolumna

Gubitak kao dobitak

Piše
Karla Perica

Počela sam panično mirisati sve začine… Ništa. Otvorila sam novu bocu octa i tutnula ju pod nos. Ništa. Samo neko čudno peckanje, bez popratnog poznatog oštrog vonja. Pokušala sam se umiriti dubokim disanje, no udisanje mi je postajalo sve teže, a paničarenje ga je samo dodatno otežavalo. Par dana kasnije potvrdile su mi se sumnje – bila sam pozitivna. 

tko sam

Mladi su u zajednici - je li zajednica u mladima?

Piše
dr. sc. Marko Kovačić

Koliko posto mladih definira NDH kao fašističku tvorevinu, koji broj mladih smatra da je homoseksualnost bolest, koliko ih zna tko je predsjednik vlade, vide li se u prijateljskom odnosu s osobama druge nacionalnosti ili kako (ne) vjeruju pojedinim institucijama? Od 2010. godine istraživači pokušavaju odgonetnuti kakvi su naši mladi i koji je njihov demokratski potencijal.