PKTN
O
P
U
K
N
I
T
E

koja je tvoja pukotina?

brinem, sramim se, preživljavam

Siromaštvo mladih

Piše
Olja Družić Ljubotina

Neki mladi ljudi danas nemaju normalne uvjete za školovanje, nemaju školski pribor koji im je potreban, nemaju računala niti internetsku vezu, ne mogu ići na maturalac jer im ga roditelji ne mogu platiti. Oni koji žive u zabačenim selima nemaju niti priključak za vodu pa donose vodu iz obližnjeg bunara. Ponekad, zbog neplaćenih računa, isključe im struju pa pišu zadaće uz svijeću… Zašto se tako malo priča o siromaštvu djece i mladih?

osjećam

Abeceda emocija: sram

Piše
Miranda

Izbjegavamo kontakt očima, pognemo glavu, ustuknemo, stisnemo se i pogrbimo, želimo se sakriti. Zamišljamo da se nekom gadimo, da nas prezire, da misli da smo odvratni, glupi, jadni, beznadni. Osjećaj nestajanja, brisanja, negiranja vlastitog postojanja. Pričajmo o sramu. 

rastem, volim

Ne ostavljaj se!

Piše
Josipa

Ako ćemo biti iskreni, većina nas ima bolji odnos prema sebi dok se život odvija baš onako kako smo si zamislili. Tada je nekako lakše ne zamjerati si ništa. Pravi je izazov ne odreći se sebe onda kada stvari ne ispadnu onako kako smo željeli. Kako tada ostati uz sebe?

No items found.
osjećam

Abeceda emocija: tuga

Piše
Miranda

Od puno bi mi suza kapci kroz noć toliko nabubrili da bih se budila s gotovo slijepljenim očima. Neuspjela noćna rasprava nije bila dovoljna, drugog je dana svaki znatiželjnik u školi mogao vidjeti da sam plakala. Odnos s tatom u tim godinama, ishodište raznih tuga i nesigurnosti.

tko sam, rastem

Biti svoj – o vjerovanjima i utjecajima

Piše
Martina

Poznajemo li se? Znamo li tko smo? Što možemo, volimo, želimo? S kime nam je ugodno, tko nam pruža podršku? I što nam pruža podršku? Tko nas prihvaća ovakve kakvi jesmo i s kime se ne moramo truditi biti drugačiji da bismo bili prihvaćeni? Znamo li što nam je važno, koje vrijednosti zastupamo i koje živimo? Onako, za stvarno.

kolumna

Čeznem za drugima

Piše
Karla Perica

Nisam upoznala nikog novog predugo, možda i dulje od godine dana, pa su se razine socijalne anksioznosti povisile. I iskreno, sram me ovako priznati koliko sam se mučila ući u razgovor i koliko zapravo čeznem za drugima, ali mislim da nam stvarno više ne trebaju filteri za usamljenost.

Video priče

FIXER - 04

Piše
Judita

Zaboravimo li ikada kako su nam se i zašto rugali u školi? Trebamo li na psihoterapiju krenuti mi ili naš bully?

kolumna

♡ HVALA ♡ Prakticiranje zahvalnosti

Piše
Karla Perica

Lagan nas je pristup tuđim životima učinio nešto svjesnijima svega onoga što drugi imaju, a mi nemamo, samim nas time čineći nezadovoljnijima nego ikada prije. Prije nije bilo ovako lako zaviriti u tuđe dnevne sobe, ogledala i novčanike. Potreban je samo klik za savršen život, jedino što nije naš.