PKTN
O
P
U
K
N
I
T
E

Zahvalnost: voljeti i biti voljen

Zahvalan sam na svim ljudima koji mi nedostaju i za koje ne pronalazim mjesta u svakodnevnom rasporedu. Osjećaj da mi fale motivira me da posegnem za njima i njihovim društvom. Upravo su moji prijatelji utkani u osjećaj kako mi je lijepo biti ja.

www.Pixel.la Free Stock Photos, CC0, via Wikimedia Commons

Čekam godišnji. Odradit ću još tri, četiri dana i onda ništa ne želim raditi. Samo ću se razvlačiti po stanu i bivati s obitelji. Nešto ću kuhati, pospremati i družiti se s prijateljima. Želim raditi ono što mi fali u mom svakodnevnom rasporedu. Ali – taj trenutak još nije došao! Raspored kaže da ovaj utorak ujutro trebam (ispravim u glavi ovo trebam u hoću/želim) napisati par rečenica o zahvalnosti. Marina je rekla da hoće od svakoga nešto kratko o zahvalnosti. Gdje baš zahvalnost?! Otpor koji osjećam prema tome gotovo se može materijalizirati. Zamišljam kojeg bi oblika, boje, veličine bio taj otpor. Došla mi je slika mrkog i strogog profesora u sivom odijelu. A zahvalnost mi je kao velika baby roza šećerna vata. Nisam očekivao da će se taj profesor potpuno rastopiti nad prizorom šećerne vate i pretvoriti se u malo zaigrano dijete. To je bio prvi znak da ću možda i nešto napisati. Drugi je znak bio papirić koji je ispao iz vrtićkog ruksaka moje kćeri na kojem je pisalo: Baš je lijepo biti ja, ljepota svijeta u meni sja. Ponovio sam to par puta u sebi i podsmjehnuo se. Ostatak vremena nisam mogao izbaciti tu rečenicu iz glave… baš je lijepo biti ja. Iz zanesenosti me trgnula misao o prolaznosti vremena i još svega sat vremena na raspolaganju da nešto napišem. Znam već dulje vrijeme kako je osjećaj zahvalnosti povezan s boljom kvalitetom života i generalno većom dobrobiti. Ako upišete zahvalnost u Google tražilicu, izaći će više od milijun znanstvenih članaka u kojima je jedna od ključnih riječi zahvalnost. Sposobnost da osjetimo zahvalnost dio je optimalne samoregulacije kojoj svi težimo i koja definira mentalno zdravlje. (Zadnje tri rečenice bile su potrebne kako bih udobrovoljio strogog profesora u sivom odijelu.)

Nije mi dugo trebalo da iskreno osjetim zahvalnost na svim ljudima koji mi nedostaju i za koje ne pronalazim mjesta u svakodnevnom rasporedu. Osjećaj da mi fale motivira me da posegnem za njima i njihovim društvom. Upravo su moji prijatelji utkani u osjećaj kako mi je lijepo biti ja i svjestan sam da su oni ljepota svijeta koja u meni sja. Zahvalan sam što sam uspio savladati vještinu povezivanja s drugima i što sam dopustio da mi drugi budu važni i ostave traga u mome životu. Dugo sam podrazumijevao da je mogućnost da se povežemo nešto što svi imamo. Svakodnevni rad s ljudima naučio me kako svi imamo potencijal da se susretnemo i hranimo iz kontakta. Kako bi se taj potencijal razvio u vještinu, važno je da donesemo odluku, postanemo svjesni potrebe za drugima i fokusirano radimo na povezivanju. Budite blagi prema sebi pri tome i nemojte odustati. Zahvalan sam na sposobnosti učenja. Nikada nije kasno za učenje kako voljeti i biti voljen. Jedva čekam godišnji.

Prijavi se na pktn newsletter

Uspješno ste se prijavili na naš newsletter
Oops! Something went wrong while submitting the form.
nastavi čitati

Brucoši, sretno!

Miranda
Profa, psihoterapeutkinja, obožava istraživanja
rastem, hrabrost