PKTN
O
P
U
K
N
I
T
E

SEXTING [stručni osvrt]

Trećina mladića i djevojaka tijekom odrastanja ima neko iskustvo sekstinga. Može li seksting zamijeniti realni svijet i stvarni dodir?

Dea seksta! Zaista ne čini ništa neobično, ništa neobično za mlade. Otprilike trećina mladića i djevojaka tijekom odrastanja ima neko iskustvo sekstinga. Međutim, postoje određene razlike jer ispada da je seksting nešto složenija praksa nego što se na prvu pomisli. Primjerice, Dea šalje svoj sekst. Zanimljivo je da u prosjeku veći postotak mladih (oko 30%) ima iskustvo zaprimanja sekstova, a manji postotak ih šalje sekstove (oko 20%). Na svu sreću, najrjeđe je iskustvo prosljeđivanje seksta bez pristanka. Drugim riječima, mladi imaju različita iskustva sekstinga, kao i različite sklonosti u načinu razmjene sekstova (slanje, primanje ili prosljeđivanje). 

Motivacija

Također je zanimljivo da ekipa u vezi češće seksta od onih koji su solo. U pozadini je te razlike u učestalosti, primjerice, motivacija za seksting, tj. koja je tobožnja svrha sekstanja. Recimo, kad ste u vezi, seksting vam može poslužiti za istraživanje seksualnosti, eksperimentiranje ili poboljšanje seksualne komunikacije ili pak za održavanje intimnosti ako ste u vezi na daljinu. Međutim, Dea nije u vezi pa što nju onda motivira? Na prvu kaže seksting je zabavan. Da, može biti zabavan, ali to baš ne zvuči kao jasan motiv. Seksting mladima koji nisu u vezi može poslužiti za udvaranje, osnaživanje osjećaja poželjnosti i/ili fizičke atraktivnosti, pa čak i iniciranje seksualnog odnosa

Dakle, seksting jednim dijelom može poslužiti za izgradnju i/ili potvrđivanje slike o vlastitom tjelesnom izgledu, a drugim dijelom za izražavanje i istraživanje vlastite seksualnosti. 

Kao što vidimo, Dea se prvo usredotočila na stvaranje svoje savršene fotke, a nakon toga je tu istu fotku beskrajno analizirala. Teško je stoga reći da je Dei osnovni motiv bio zabava, vjerojatnije tome posrijedi potreba za potvrđivanjem slike o vlastitom tjelesnom izgledu, kao i potreba za kontaktom i povezivanjem

Sekst

Prije nego što se osvrnem na to što se Dei dogodilo nakon slanja seksta, par riječi o tome što je zapravo poslala. Seksting se može razlikovati s obzirom na način razmjene (slanje, primanje ili prosljeđivanje), kao i po tome kome šaljete sekst, a razlike postoje i s obzirom na medij koji koristite i sadržaj koji šaljete. Iako možda zvuči kao iz doba SMS-a, ali sekstati se može i putem tekstualnih poruka. Može se sekstati i putem glasovnih poruka. Naposljetku, tu se fotografije ili videi. Svaki od spomenutih načina može biti više ili manje eksplicitan. Naravno, veću razinu eksplicitnosti mogu imati foto ili video sekstovi. Dea se odlučila za fotku, izgledno neku izazovnu, pritom prikazavši i svoje lice. 

Što je sekst eksplicitniji, to ima veći potencijal za iskorištavanja, odnosno pošiljatelj/ica se može osjećati ranjivijim prilikom snimanja i slanja takvih sadržaja.

Odnos

Sad dolazimo do dijela o tome kome je Dea plasirala svoju fotku, tj. svoj sekst. Nije poslala partneru, nije poslala osobi koju zna iz (svakodnevnog) života, već osobi s kojom je komunicirala isključivo online. Znači, neki je lik zaprimio Deinu fotku i nakon toga naprosto nestao. Možda ne djeluje tako na prvu, ali posrijedi je oblik tzv. instrumentalnog sekstinga, koji je često bez obostranog pristanka. Drugim riječima, to mogu biti različiti oblici uznemiravanja, zlostavljanja ili prinude kroz seksting. Pritom to ne mora biti aktivno i izravno uznemiravanje, već i uznemiravanje kroz posljedice sekstinga koji, kao u Deinom slučaju, nije protekao kako je ona očekivala. Naša Dea na kraju jest uznemirena i s dodatnim osjećajem nesigurnosti glede vlastita izgleda, pritom propitujući zašto je to uopće uradila. 

Refleksija

U tom procesu propitivanja, Dea je porazmislila o svom samopoštovanju. Zapravo, ne bez razloga, jer neka istraživanja ukazuju na povezanost između sekstinga i samopoštovanja; točnije, osobe s nižim samopoštovanjem sklonije su slanju eksplicitnih sekstova. Iako samopoštovanje nije jedina karakteristika koja je povezana sa sklonošću prema nekom obliku sekstinga, cijela se priča dodatno usložnjava. Dakle, seksting nije jedan jedinstven. Postoje određene dobne i spolne razlike, postoji veća ili manja sklonost sekstingu s obzirom na neke naše karakterne crte, postoje različite motivi u pozadini sekstinga, tj. različite potrebe koje seksting može zadovoljiti. Stoga je jasno da i posljedice sekstinga mogu biti različite – ugodne i neugodne. Ključna stvar koja ne bi trebala biti – i ne smije biti – toliko složena je pristanak, obostrani pristanak. Štoviše, to dolazi istovremeno s pitanjem zašto i s kim zapravo sekstate.

Stvarni dodir

U kontrastu sa sekstingom, Dea na samom kraju spominje realni svijet i stvarni dodir. Otvara se pitanje može li ga seksting zamijeniti? Mislim da za veliku većinu mladih ne može. Štoviše, seksting nije zamijenio neposredni fizički kontakt čak i u kontekstu epidemije koronavirusa. Seksting se najčešće događa paralelno s realnim svijetom i stvarnim dodirom, kao brza i (nadajmo se!) sigurna seksualna praksa koja povezuje seksualne potrebe (ili fantazije) i realizaciju u stvarnosti.

Prijavi se na pktn newsletter

Uspješno ste se prijavili na naš newsletter
Oops! Something went wrong while submitting the form.
nastavi čitati

Brucoši, sretno!

Miranda
Profa, psihoterapeutkinja, obožava istraživanja
rastem, hrabrost