PKTN
O
P
U
K
N
I
T
E

POSTAVLJANJE CILJEVA I PLANIRANJE

Što je to što mi je u životu zaista važno, do čega mi je stalo? Da bismo uopće mogli odrediti svoje osobne ciljeve, prvo trebamo poznavati vlastite vrijednosti. 

Jedna od vještina upravljanja sobom ili samoupravljanja jest vještina odabira ciljeva i hrabrog kretanja prema njihovom ostvarivanju. Da bismo uopće mogli odrediti naše osobne ciljeve, prvo trebamo poznavati naše vrijednosti

Što je to što mi je u životu zaista važno, do čega mi je stalo? Iskreno prijateljstvo, podržavajući partnerski odnos, sigurna povezanost s članovima obitelji, pravednost,  zdravlje i dobar osjećaj u vlastitom tijelu, duhovnost, zadovoljstvo vezano uz učenje, uspjeh vezan uz obrazovanje, kreativnost, pomaganje drugima i briga za društvo i svijet u kojem živimo, ispunjenje ostvareno kroz posao u kojemu uživamo ili pak hrabrost i aktivizam u borbi za temu do koje nam je stalo. Vrijednosti su brojne i na ovoj ćemo se radionici uz pomoć vođenih vježbi posvetiti detektiranju onih koje su nama u ovom trenutku života važne.

Vrijednosti nisu u potpunosti fiksirane i iste tijekom našeg odrastanja iako ih se smatra poprilično stabilnim karakteristikama ljudi. Razvijaju se pod utjecajem okruženja u kojemu odrastamo i boravimo ili životnih iskustava koja imamo, no skroz je moguće da se naše vrijednosti poprilično razlikuju od okruženja u kojemu smo odrastali. S vremenom, svi mi ipak težimo k odnosima i prostorima koji su u skladu s našim vrijednostima jer se tada lakše autentično pojavljujemo pred drugima i osjećamo se podržanima u tome tko smo i što nam je važno.

Nakon osvještavanja vlastitih dominantnih vrijednosti možemo odrediti ciljeve pomoću kojih ćemo ih pretvoriti u životno iskustvo, ono što na svakodnevnoj razini radimo i čemu težimo. Stručnjaci koji se bave metodama uspješnog postavljanja ciljeva predlažu nekoliko tehnika pomoću kojih možemo odrediti ciljeve koji imaju veću šansu biti ostvareni. Na radionici će biti predstavljena tehnika postavljanja takozvanih S.M.A.R.T. ciljeva.

S.M.A.R.T. ciljevi su:

Kroz vođenu aktivnost imat ćete priliku definirati S.M.A.R.T. ciljeve u onim domenama svog života koje su vam trenutno važne. Ovaj proces sa sobom dovodi i  još jedan često neugodan zadatak, a to je otpuštanje nekih ranije postavljenih ciljeva koji nisu u skladu s nama, našim vrijednostima i potrebama. Svi smo mi ponekad zbunjeni u raspoznavanju onoga što pripada nama, što je naša istinska želja i onoga što nam je sugerirano iz našeg okruženja.

Da bismo ustrajali u našim životnim ciljevima, jako je važno da su oni izraz naših autentičnih želja. 

Ukoliko želiš istražiti svoje dominantne vrijednosti, preispitati postojeće ciljeve u nekim područjima svog života ili osjećaš da je vrijeme za nove, pridruži nam se na radionici koja će se održati 5. listopada u 20 sati, klikom na link!

Prijavi se na pktn newsletter

Uspješno ste se prijavili na naš newsletter
Oops! Something went wrong while submitting the form.
nastavi čitati

Brucoši, sretno!

Miranda
Profa, psihoterapeutkinja, obožava istraživanja
rastem, hrabrost