PKTN
O
P
U
K
N
I
T
E

ODLUČIVANJE: strah od propuštanja

Oko 75% populacije mladih i 70% populacije odraslih osjeća strah da će nešto propustiti. To može značajno otežati proces donošenja odluka i voditi stalnom preispitivanju i nemiru oko odluka koje smo već donijeli. Kako strah od propuštanja staviti pod kontrolu?

Naša sposobnost (i spremnost) odgovornog donošenja odluka - sposobnost donošenja brižnih i konstruktivnih odluka o osobnom ponašanju i društvenim interakcijama u različitim situacijama uz razmatranje etičkih standarda i sigurnosti te procjenjivanja koristi i posljedica različitih odluka za osobnu, društvenu i kolektivnu dobrobit (definicija CASEL-a) – pod mnogim je utjecajima. Treba nam mnoštvo vještina da bismo mogli donositi odgovorne odluke (sve SEL vještine, zapravo).

Na prošloj smo radionici pričali o važnosti znatiželje i otvorenosti prilikom suočavanja sa situacijom oko koje donosimo odluku (istraživanje mogućnosti), sposobnosti kritičkog razmišljanja i predviđanja posljedica naše odluke (za nas, one oko nas na koje ta odluka utječe, na društvo u cjelini) te sposobnosti preuzimanja odgovornosti za svoje odluke (ali i odgovornosti za promicanje osobne i društvene dobrobiti). 

Pričali smo i o tome što nas ometa u procesu odgovornog donošenja odluka. Prepreka koja se često javlja u procesu donošenja odluka (na prošloj ste je radionici prepoznali i istaknuli) jest strah od propuštanja (fear of missing out - FOMO). Strah od propuštanja odnosi se na naš osjećaj ili percepciju da drugi žive kvalitetnije živote, da se više zabavljaju ili doživljavaju bolja iskustva od nas. To je osjećaj da propuštamo nešto suštinski važno (a, eto, neki drugi to upravo doživljavaju). O tome koliko je ovaj strah prisutan govore podaci - 75% populacije mladih (Holt, 2022) i 70% populacije odraslih (JWT Intelligence, 2012) osjeća strah da će nešto propustiti

Strah da ćemo nešto propustiti može značajno otežati proces donošenja odluka (Kako donijeti odluku, a da bude najbolja za mene, da ne propustim nešto suštinski važno?) i voditi stalnom preispitivanju i nemiru oko odluka koje smo već donijeli. Ukoliko naše (potencijalne) odluke stalno uspoređujemo s odlukama drugih ljudi, teško možemo osjetiti zadovoljstvo i mir oko odluka koje donosimo. Ta navezanost na odluke drugih ljudi i stalno preispitivanje može voditi fragmentiranom osjećaju sebe te, u najgorem slučaju, do krize identiteta.  

Želite da zajedno istražimo strah od propuštanja i kako ga staviti pod kontrolu?

Pridružite mi se u srijedu, 26. listopada, u 20 sati klikom na link.

Prijavi se na pktn newsletter

Uspješno ste se prijavili na naš newsletter
Oops! Something went wrong while submitting the form.
nastavi čitati

Brucoši, sretno!

Miranda
Profa, psihoterapeutkinja, obožava istraživanja
rastem, hrabrost