PKTN
O
P
U
K
N
I
T
E

Ljetne refleksije: samostalnost

Kako ćemo ići na more, što ćemo jesti, tko će to pripremiti? Izlasci! Briga za druge! Odlazak u dućan! Pospremanje! Džeparac! Prva su ljetovanja s ekipom važna životna škola.

Kuham ručak i paralelo pokušavam odraditi sto drugih stvari… I opet sam siguran da sam nešto zaboravio. Miris gotovo zagorena luka vratio me u trenutak i s par poteza spasio sam gotovo propalu stvar.

Nisam se mogao odmah sjetiti - gdje sam naučio kuhati? Cijelo odrastanje promatrao sam majku kako kuha, no prve samostalne kuharske korake napravio sam krajem srednje škole na nekom od prvih ljetovanja s ekipom. Zanimljivo, prvi put promatram ta srednjoškolsko-studentska ljetovanja iz neke potpuno druge perspektive, dosad je to bio samo standardni sjetni pogled na mladost ludost. Znali smo se bome naraditi tijekom tog boravka u vikendici nekog od prijatelja. Trebalo je osmisliti što ćemo jesti, tko će i kako će to spremiti, na koje izlete ići i kako stići od točke A do točke B (tada je rijetko tko vozio, a još rjeđe imao auto). Izlasci! Briga za druge! Odlazak u dućan ujutro nakon neprospavane noći jer u tom malom mjestu nije bilo kruha poslije 10 sati. Pospremanje! Kako rasporediti džeparac koji smo dobili od roditelja na sve dane boravka? (Najteže.) Ta su mi ljetovanja definitivno bila vrlo važna životna škola. Zapravo, bili su to prvi ozbiljniji koraci prema samostalnosti. Nemoguće je vježbati samostalnost dok uz sebe imamo nekoga tko to bolje i brže radi ili smo naučili da će sve to netko obaviti umjesto nas. 

Važno je iskoračiti iz obiteljskog okvira kako bismo mogli jasnije vidjeti tko smo i što sve možemo. 

To nikako ne znači da nam obitelj i dalje nije važna i bitna. Ne bih pritom samostalnost nužno ni vezao uz neovisnost. Više mi se sviđa pojam međuovisnosti - kako biti svoj i pripadati. Pisao sam već o tome kako je preduvjet bivanja svojim izgradnja samopouzdanja, a za to je potrebno napustiti čistu teoriju i krenuti u akciju i isprobavati. 

Ljetno sunce, pored svega, svakako zove i na rast i razvoj prema većoj samostalnosti. Važno je usuditi se:

Ljetne lekcije samostalnosti nenadoknadive su i nisu nužno vezane samo uz more i ljetovanja. Vjerujem da svatko od vas ima svoje ljetne priče, želim vam ih obilje i ovo ljeto. Učite iz njih. 

Prijavi se na pktn newsletter

Uspješno ste se prijavili na naš newsletter
Oops! Something went wrong while submitting the form.
nastavi čitati

Brucoši, sretno!

Miranda
Profa, psihoterapeutkinja, obožava istraživanja
rastem, hrabrost