PKTN
O
P
U
K
N
I
T
E

Ljetna očekivanja

Ponekad nam se zbog visokih očekivanja oko ljetovanja dogodi nešto slično kao i s božićnim blagdanima – pored puno zamišljanja, uzbuđenja i predstavljanja što bi i kako trebalo biti, stvari ispadnu prilično drugačije.

Ljeta u mnogim opisima, uvjerenjima, našim iskustvima kao i maštama i čežnjama povezujemo uz bezbrižnost, opuštanje, dobro društvo i dobru glazbu, hranu, festivale, prazan hod bez obaveza, tišinu,  posebne zvukove i mirise... 

Tako je lijepo kada uspije biti baš tako kako želimo i kada ljeto nadmaši samo sebe! 

Živeći u Hrvatskoj, za mnoge je važno, nezaobilazno, čak i tradicionalno značenje ljeta - odlazak na more. Valjda ćemo s vremenom prihvatiti da se može i na druga mjesta u ovo godišnje doba. Doživljaj ljeta je i bilo koje drugo izmicanje sa stalne adrese boravka - na tjedan, dva, tri...

Bilo ljeto, bila zima, život nam se neprestano događa. I ono ugodno i neugodno, i kao takav on ne mari za ljeto!

Ponekad nam se zbog visokih očekivanja oko ljetovanja dogodi nešto slično kao i s božićnim blagdanima – pored puno zamišljanja, uzbuđenja i predstavljanja što bi i kako trebalo biti, stvari ispadnu prilično drugačije:

   - Nismo ostvarili željeni školski ili akademski uspjeh da bismo sebi u potpunosti dozvolili uživanje u ljetu. 

  - Nismo dobili godišnji kada smo to trebali i htjeli. 

  - Netko nam je otkazao smještaj. 

  - Nekome mi otkažemo dogovor pa osjećamo krivnju. 

  - Imali smo neugodno iskustvo u komunikaciji.

  - Mjesto u koje dođemo daleko je od onoga kako smo zamišljali (ili kakvo je bilo na fotkama). Poremete se vozni redovi ili drugi dogovori koji su nam nešto garantirali. 

  - Nezadovoljni smo svojim izgledom. 

  - Dogodi se iznenadna nepredviđena situacija u obitelji zbog koje ljetovanje nije bezbrižno kako smo zamišljali. 

 - Neki tijekom ljeta rade sezonske poslove (i tako možda godinama) i za njih ideja ljeta i kako ga provesti uopće nije upakirana slika s portala koja sugerira odmor, povlačenje u hlad za najveće žege i zabavu. 

  - Super nam je tijekom ljetovanja, ali zbog nedostatka novca sve će to trajati jako kratko, puno kraće nego što si to drugi mogu priuštiti.

  - Ljeto, zbog svih planova koji su se izjalovili,  provodimo na istom mjestu gdje i ostatak godine.   

Da budemo bliži stvarnom životu, ali i da bude što manje ljetnih razočaranja (a i stvar je sazrijevanja), uvijek i svugdje mogu nam se dogoditi situacije na koje ne računamo i nekako mislimo da ne pripadaju ljetu. Kada se one ipak dogode, ne znači nužno da je sve upropašteno i da negdje i u tim izmijenjenim situacijama ne postoje nove prilike.

Stoga kada vas ovo ljeto nešto razočara, poremete vam se planovi, netko vas isključi, nešto vam se uskrati, nešto vam se neugodno dogodi ili, s druge strane, vi iz svojih boljih ili lošijih razloga povrijedite i oštetite druge ljude, zaustavite se i uzmite vremena za te događaje. Ne zamišljamo tako ljeto, no kao i u životu -  nećemo se uvijek osjećati konstantno dobro i neće biti sve kako smo zamislili. Preuzimanje odgovornosti za sebe i svoje ponašanje u situaciji u kojoj smo se našli - mada ju možda nismo htjeli i birali - nije lako, ali baš uvijek pomaže. Ako vam tako odgovara i ako možete - ostanite sami, smirite se da biste razmislili i odlučili što dalje, no nemojte se izolirati.  

Ako doživite neugodno iskustvo, podijelite s nekim taj neugodan događaj da biste bolje razumjeli što vam se dogodilo. Perspektiva druge osobe (ili drugih osoba) kojoj vjerujete može biti od pomoći u zajedničkoj procjeni što vam dalje treba, kao i u procjeni što definitivno ne trebate. 

Ovo je posebno važno u iskustvima kada smo fizički i/ili psihički povrijeđeni ili smo uslijed posljedica raznih konzumacija, poput alkohola ili droge. Tada je iznimno važno da se ne otuđujete od drugih, nego da idete u kontakt te da aktivno tražite pomoć i podršku – bilo od osoba koje su fizički uz vas ili mobitelom - od nekoga tko nije fizički uz vas, ali u koga imate povjerenja. 

Vrijedi i obrnuto – iznimno je važno da budemo te osobe koje će pružiti ruku i biti podrška kada je netko u našoj okolini na bilo koji način povrijeđen, kada fizički ili psihički nije dobro  te da ovakve situacije shvatimo ozbiljno. Također, u potrebi, bez odgađanja tražite pomoć hitnih službi (112) i stručnjaka! 

Za svaki neugodan događaj, bio on manjeg ili većeg intenziteta, treba nam vrijeme za odmor i  oporavak. Potražite podršku. Isplačite se. Osjetite što vam treba. Otkažite izlazak. Zakažite izlazak. Ako nemate uvijek s kim, a baš biste htjeli – nekad otiđite van sami!

Za manje neugodne situacije - otresite travu s hlača ili pijesak iz gaća, tko je već gdje... I krenite dalje - u ljeto!

Prijavi se na pktn newsletter

Uspješno ste se prijavili na naš newsletter
Oops! Something went wrong while submitting the form.
nastavi čitati

Brucoši, sretno!

Miranda
Profa, psihoterapeutkinja, obožava istraživanja
rastem, hrabrost