PKTN
O
P
U
K
N
I
T
E

Blokada, planiranje, promjena

Kako generalno uvesti više reda u vlastiti život? Kako biti efikasniji, a opet u balansu? Kako ne ostati u svijetu ideja i krenuti u akciju? Nemamo mi problema s postavljanjem ciljeva i svjesni smo što želimo. Ali! Imamo problem s realizacijom...

Sad je već debelo onaj period kad statistika kaže da je većina ljudi odustala od postavljenih novogodišnjih ciljeva. Osobno nikada nisam  bio sklon postavljanju novogodišnjih ciljeva. Imao sam neke pokušaje ohrabren brojnim istraživanjima koja su pokazala da pojedinci koji imaju zacrtane ciljeve nadmašuju one bez cilja, a i sebe same. Naravno, nije baš tako jednostavno. Lako je kada su u pitanju jednostavniji ciljevi (vježbanje), no postaje izazovnije kada su oni kompleksni i zahtijevaju kreativnost ili rješavanje problema. 

Kako generalno uvesti više reda u vlastiti život? Kako biti efikasniji, a opet u balansu? Nemamo mi problema s postavljanjem ciljeva i svjesni smo što želimo. Ali! Imamo problem s realizacijom... To i mene muči. Kako ne ostati u svijetu ideja i krenuti u akciju? Osobno imam puno različitih interesa i paralelno radim više poslova. Dobrim dijelom uspijevam sve obaviti u nekom zadanom roku uz poneku tjeskobu i frustraciju. Neke stvari ne uspijevam realizirati kako bih želio. Evo, redovno probijam rokove kada je u pitanju predaja teksta za Pukotine. Pisanje nekako najteže uklapam u svoj raspored. Odlučio sam to promijeniti. 

Kako bismo nešto promijenili, važno je prvo uvidjeti postojeće stanje stvari.

Eh, kako stoje stvari kod mene kada je u pitanju pisanje? Pisanje doživljavam kao kreativni proces pa iz te ideje čekam da se poslože idealni uvjeti kako bi mi došla inspiracija. Ponekad to jako dugo traje i popraćeno je dugotrajnim iščitavanjem tekstova na temu o kojoj pišem. Zapravo se lakše identificiram s ulogom čitatelja, a puno manje s ulogom autora. Drugo, što više čitam, manje mi je jasno s koje strane pristupiti temi. Rekla bi moja frendica Tihana da se rasplinjavam. Činjenica je da pisanje pokušavam nekako uklopiti i u obiteljski život. Mogu li išta napisati dok djeca stalno nešto zapitkuju i dok balansiram između više svakodnevnih životnih obveza?! Mislim da to ide iz ideje da nešto tako kreativno i intuitivno mora doći samo od sebe bez obzira na uvjete. Ima to veze i s prioritetima. Kod mene je manje važno sve što nije direktan rad s ljudima. Ne sviđa mi se kako sam pisanje gurnuo nisko na listu prioriteta. Frustriran sam i smatram da mogu bolje… Mogao bih napisati još mnogo uvida, ali čini mi se da je ovo dovoljno za donošenje odluke kako želim promijeniti svoju lošu naviku kašnjenja s pisanjem tekstova. 

Svjestan sam, naravno, da za stvarnu promjenu nije dovoljno samo donijeti odluku. Važno je provesti odluku u djelo. Dosadašnje mi iskustvo pokazuje kako realizacija nije stopostotna. Što mi može pomoći u povećanju vlastite efikasnosti? Kako bolje upravljati sobom? Upravo je tema upravljanja sobom, koju sam primarno pripremao i istraživao za novi tekst, kod mene uzrokovala neku vrstu blokade. I to ne one zbog koje ne znam što napisati, nego one zbog koje stojim na mjestu s previše mogućnosti i pitam se otkud krenuti. Činilo mi se da je o tome već sve napisano. 

Najviše mi se svidjela definicija koja govori da je upravljanje sobom vještina organizacije vlastitog ponašanja, misli i emocija na svjestan i produktivan način. Navedeno uključuje preuzimanje odgovornosti za različite aspekte vlastitog života, odnosno upravljanje akcijama koje vode do postizanja postavljenih ciljeva. 

Istaknuo bih posebno važnost svjesnosti. Kako bismo nešto mijenjali, potrebno je prvo osvijestiti kako smo se doveli u situaciju u kojoj jesmo. To nije uvijek lako. Nužno je usporiti kako bismo bolje vidjeli vlastite procese. Dajte sebi vremena za ovaj korak jer nije jednostavno usporavati u ovako brzom svijetu. Usporavanjem dolazimo do mjesta prihvaćanja stvari takvima kakvima jesu. Prihvatiti ne znači slagati se, nego potvrditi realitet, tako je, kako je. Kad prihvatimo i potvrdimo da nešto postoji, možemo vidjeti kakav ima utjecaj na nas, kakva je naša reakcija. Ako osvijestim da mi neko moje ponašanje smeta, mogu ga odlučiti mijenjati. I eto nas na mjestu planiranja! Od ovoga koraka možemo podržati vlastitu promjenu slijedeći različite smjernice i savjete. Ne zaboravite da je svatko od nas jedinstven i da ne postoje upute za život. Za dugotrajnu i stvarnu promjenu ključno je istraživati što nas najbolje podržava u promjeni. Ne zaboravite kako je upravljanje sobom vještina, dakle može se uvježbati.  

Vratimo se na trenutak na moju odluku kako želim poštovati rokove za predaju tekstova. Posve je realna i ostvariva. Nitko me nije natjerao da je donesem. Ključno, meni je važno promijeniti dosadašnje navike jer nisam zadovoljan tim dijelom života. Potrebno je za svaku aktivnost osigurati vrijeme i uvjete za rad. Odlučio sam kako ću vrijeme za pisanje od sada planirati upisivanjem u raspored. Dobit će jednaku važnost kao i sve druge obveze. Osigurat ću si mir i dobre radne uvjete. Vrijeme koje ću uložiti za proučavanje teme i iščitavanje literature bit će određeno ukupnom količinom vremena koju imam do roka predaje teksta, na način da neće prelaziti pola ukupnog vremena kojeg imam na raspolaganju.

Navijajte za mene da ne odustanem od postavljenog cilja. Zaista se nadam da neće ostati samo na planu…

Podsjetnik meni, vama inspiracija:

  1. Ciljevi, ciljevi! Kada postavljate ciljeve, važno je da ne dolaze iz moranja, trebanja i da nisu rezultat očekivanja okoline. Važno je da uz svaki vaš cilj može neometano stajati hoću ili želim, da ne osjećate unutarnji konflikt kada izgovarate tu rečenicu.
  2. Svako naša akcija zahtijeva određeno vrijeme i prostor. Poštujte zakonitosti vremena i prostora, ne nasjedajte na zamku da će se stvari već nekako posložiti. Stvari se zaista nekako poslože, no pitanje je uz koju cijenu. Uvijek postoji cijena. Kako biste izbjegli navedeno proklizavanje, dobro je planirati. Planovi nam pomažu da bolje vidimo koje resurse imamo na raspolaganju. Otpor prema planovima imamo jer ih obično shvaćamo dosta rigidno i ne volimo da nas podsjećaju na to koliko smo neuspješni. Ako raspored shvatimo fleksibilno i kao pomoćno sredstvo za bolji pregled naših akcija, moguće je da će postati vrlo moćan samoregulacijski alat.
  3. Budite svjesni vlastitih granica. Svi imamo ograničene kapacitete. Kako bismo ustrajali u planiranim aktivnostima, bitno je brinuti na kojoj nam je razni gorivo. Drugim riječima, važno je da ne propustimo biti osobno odogovorni
  4. Postavite prioritete. Nije nam sve jednako važno. Ako vam se učini da ne možete napraviti listu prioriteta, jer vam je sve podjednako važno, moguće je da niste osigurali dovoljno vremena za proces preslagivanja prioriteta. Sjetite se koliko je važno usporiti. Kada usporimo, možemo bolje vidjeti detalje koje ne primijetimo ako jurimo.
  5. Proslavite svoje uspjehe! Često podrazumijevamo vlastita postignuća i prekinemo se u procesu koji nam omogućava rast i razvoj, a realno je da nakon nekog vremena završimo bez energije i da nam ništa nema smisla. Jako je važno osigurati vrijeme za asimilaciju postignuća. Iz toga rastemo i povećavamo kapacitete za nove akcije.

Prijavi se na pktn newsletter

Uspješno ste se prijavili na naš newsletter
Oops! Something went wrong while submitting the form.
nastavi čitati

Brucoši, sretno!

Miranda
Profa, psihoterapeutkinja, obožava istraživanja
rastem, hrabrost